ترمیم هم رنگ دندان

ترمیم دندان با مواد هم رنگ در دهه ۱۹۹۰ میلادی خیلی رونق پیدا کرد. در قدیم دندان ها بیشتر با آمالگام ، طلا و یا فلزات دیگر پر میشدند .کامپوزیت های امروزه بسیار مستحکم و قوی میباشند و از لحاظ استحکام میتوانند با نقره رقابت کنند. وقتى براى پركردن دندان به جاى آمالگام از كامپوزيت استفاده كنيم، شكل دندان بسيار زيباتر و طبيعى تَر مى شود كه اين موضوع به اعتماد به نفس بيمار كمك مى كند. اين روش را مى توان برای همه دندان ها و همه نوع پوسیدگی به كاربرد. مثلا در دندانهایی که حجم زیادی از دندان از دست رفته است، می توان از کامپوزیت های مکرو برای این روش استفاده کرد. استفاده از ترمیم همرنگ در همه درمان دندان های جلو و شکستگی های کوچک و بزرگ به كار مى رود. مواد کامپوزیتی خاصی هم وجود دارد که برای ترمیم حفره های خیلی بزرگتر بزرگ می توان استفاده كرد.

ترمیم هم رنگ دندان

همچنين هنگام استفاده از كامپوزيت به تراش و آماده سازى كمترى  نسبت به امالگام یا طلا احتياج دارد و در نتيجه ساختار دندان (قسمت سالم آن) كمتر تغيير مى كند. استفاده از كامپوزيت براى بيمارانى كه به فلز حساسيت دارند بسيار توصيه مى شود. سمى بودن جيوه موجود در آمالگام به صورت علمى ثابت نشده ولى استفاده از كامپوزيت براى پر كردن دندانها علاوه بر ظاهر بهتر، ضد حساسيت نيز هست و هيچگونه ماده سمى در آن وجود ندارد. پر کردن دندان با کامپوزیت علاوه بر تبحر دندانپزشك به تكنولوژى و تجهيزات بيشترى  نيز نياز دارد، در نتيجه هزينه استفاده از آن براى پر كردن دندانها کمی بالاتر از آمالگام است.  ترمیم های هم رنگ با تکنیک لایه به لایه و با استفاده از اشعه مخصوص ماورای بنفش در دهان انجام میشود و دندانپزشک میتواند همزمان این ترمیم را پولیش بکند. در این روش اول پوسیدگی دندان برداشته میشود و تاج و عاج دندان با اسید ۳۷ درصد دندانپزشکی برای ۱۵ تا ۲۰ ثانیه تمیز میگردند. موادی به نام باند که مثل چسب بسیار قوی هستند قبل از گذاشتن کامپوزیت روی دندان گذاشته و کیور میشوند. کلامپوزیت که نوعی رزین است حتما باید به صورت لایه ای به دندان اضافه شود که ما دندانپزشکان آن را تکنیک ساندویچ میخوانیم. 

اشعه ابی رنگی این مواد رزینی را محکم کرده و بعد از چند دقیقه زیبا سازی و پولیش و سفید کردن دندان آماده استفاده میباشد. دندان هایی که روت کانال شده اند و استحکام خود را از دست داده اند بهتر است فقط با مواد هم رنگ پر شوند چون امالگام ممکن است موقع گاز زدن روی دیوار های دندان فشار بیاورد و باعث شکستگی دندان شود. ضمنا این مواد رزینی مستحکم برای باز سازی تخریب های بزرگ ریشه هم استفاده خاصی دارند چون با استفاده از پوست و پین و کامپوزیت دندان کاملا شکسته اماده قالب گیری برای روکش میشوند. امروزه این مواد انقدر برای ما مهم است که نبود آن میتواند کلیه خدمات دندانپزشکی یک کلینیک را به خطر بیاندازد. یکی از رایج ترین درمانها در حرفه دندانپزشکی پر کردن دندان بیمار است. گاهی دندان تنها دچار پوسیدگی شده که متخصص دندانپزشکی پوسیدگی مذکور را تراشیده و جای آن را با مواد مناسب پر می کند. گاهی بیمار نیاز به درمان ریشه دارد که در این حالت نیز پس از درمان کامل، ریشه دندان باید پر شود. زمانهایی نیز وجود دارد که از مواد پر کننده دندان صرفا برای زیباسازی ظاهر دندان و رفع شکل نامناسب دندان استفاده می شود. در تمامی این موارد باید از آمالگام (که آلیاژی از فلز نقره است) و یا کامپوزیت استفاده شود. بیماران بی شماری مایلند به جای آمالگام از کامپوزیت استفاده نمایند.

از مزایای بکاربردن کامپوزیت می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • آمالگام مقادیر کمی جیوه (که سمی و برای بدن بیمار مضر است) در خود دارد، ولی کامپوزیت هیچگونه مواد سمی دارا نیست و هیچ خطر بهداشتی در استفاده از کامپوزیت وجود ندارد.
  • استفاده ازمواد کامپوزیتی کمتر ایجاد ناراحتی یا حساسیت در بیمار می نماید.
  • از آنجا که کامپوزیت همرنگ دندان است، پرکردن دندان با آن تغییری در ظاهر دندان ایجاد نمی کند.به خصوص وقتی دندان شکستگی های کوچک در خود دارد که به مرور و با جویدن و فشارآوردن بر دندان ممکن است این شکستگی ها گسترش یابند، با استفاده از کامپوزیت می توان این شکستگی ها را ترمیم کرد بدون اینکه کوچکترین تغییر نامطلوبی در ظاهر دندان ایجاد شود.
  • مواد کامپوزیتی از آنجا که فلزی در ساختشان به کار نرفته با تغییر دمای دهان دچار انبساط و انقباض نمی شود و در نتیجه شکستگی در ساختار دندان حاصل نمی گردد.
  • برای به کار بردن آمالگام دندان پزشک مجبور است مقدار بیشتری از دندان را بتراشد و حفره بزرگتری ایجاد کند، در حالیکه در استفاده از کامپوزیت چنین مشکلی وجود ندارد.
  • قدرت چسبندگی و اتصال مواد کامپوزیتی به دندان بسیار بیشتر از آمالگام (حدودا ۹۵ تا ۹۸ درصد) است.

قطعا استفاده از کامپوزیت عوارض و معایبی نیز دارد از جمله:

  • هرچند در خصوص استفاده از کامپوزیت خطرات بهداشتی شناخته شده ای وجود ندارد، هستند بیمارانی که پس از پرشدن دندانشان با کامپوزیت تا چند روز تجربه درد و ناراحتی خفیف داشته اند.
  • استفاده از مواد کامپوزیتی هزینه بیشتری نسبت به آمالگام دارد و معمولا تحت پوشش بیمه های مختلف نمی باشد.
  • پرکردگی های کامپوزیتی معمولا دوام کمتری از آمالگام دارد و ممکن است در طولانی مدت نیاز به ترمیم و یا تعویض داشته باشد. همچنین نیاز به مهارت بیشتر دندانپزشک نیز دارد. پس نیاز به صرف وقت و هزینه بیشتری نیز هست و دندانپزشک مربوطه باید در انجام درمانهای زیبایی تجربه داشته باشد.
  • به طور کلی پرکردن با مواد کامپوزیتی زمان بیشتری می برد زیرا در طول زمان پرکردن دندان نیاز است که حفره تراشیده شده تمیز و خشک نگه داشته شود.